Nieuwbouw

Oplevering de Wiardt op schema…… maart 2021!

Deze multifunctionele accommodatie (MFA) is het eerste gebouw in Groningen van Architectuurstudio Herman Hertzberger en ook het eerste aardbevingsbestendige gebouw. De Wiardt wordt een krachtige verschijning in de buurt.Het hart van de wijk de Wijert wordt gevormd door een winkelcentrum en een tweetal prominente woongebouwen rond een centrale vijver. Aan de noordzijde stond vanaf de jaren tachtig een tijdelijke bibliotheek, een basisschool en een sporthal. Deze drie gebouwen worden vervangen door de Wiardt en een nieuwe spelhal.

De Wiardt biedt huisvesting aan drie gebruikers, het Groninger Forum (bibliotheek), Christelijke Dalton Basisschool (CDBS) De Tamarisk en kinderdagverblijf Kids First. Gekozen is voor een ruimtelijke opzet over twee verdiepingen. Deze worden verbonden doormiddel van een tribunetrap. Deze is ontworpen door Herman Hertzberger, de oprichter van AHH. Aan de van Schendelstraat op de begane grond bevindt zich het Forum. Aan de andere zijde bevindt zich Kids First.

Onderwijsruimtes en Forum kunnen onderling gedeeld worden en met een geringe inspanning voor meer doeleinden geschikt gemaakt worden. We verwachten dat de Wiardt een succes gaat worden wat zich zal vertalen in een groeiend leerlingenaantal. Dan kan het dakterras nog worden omgebouwd tot extra onderwijsruimte. Alle ruimtes kunnen afzonderlijk afgesloten worden, maar ook gedeeld of dubbel gebruikt worden voor verschillende doeleinden; dit levert uiteindelijk meer op dan losse gebouwen voor iedere functie.

Voor de Wiardt heeft de gemeente Groningen hoge duurzaamheidsambities, die allemaal worden gerealiseerd: Het gebouw wordt bijna energieneutraal en gasloos